P.P.H.U. Gramar to firma, która rozwinęła się na bazie firmy rodzinnej pana Krzysztofa Łojewskiego, posiadająca status spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, gdzie głównymi udziałowcami są państwo Grażyna i Krzysztof Łojewscy.
Skup i ubój zwierząt rzeźnych w rodzinnej miejscowości Koszoły to początek działalności gospodarczej w roku 1989. Zmieniająca się sytuacja gospodarcza kraju oraz zaostrzenie wymogów weterynaryjnych zadecydowało o zaprzestaniu produkcji w ubojni w Koszołach.
W 1999 roku Pan Krzysztof zdecydował o zakupie rzeźni PSS we Włodawie i dostosowaniu jej do wymogów weterynaryjnych obowiązujących w Unii Europejskiej. W sierpniu 2001 roku inwestycja została zakończona i oddana do użytku. Obecnie na firmę pana Krzysztofa Łojewskiego składa się ubojnia oraz wydzierżawiony w 2007 roku zakład przetwórstwa mięsnego. Jest to przedsiębiorstwo, które działa głównie na rynku lokalnym tj. w obrębie województwa lubelskiego i mazowieckiego, ma również kontrahentów poza granicami w/w województw jak i kraju. Posiada uprawnienia eksportowe do krajów Unii Europejskiej oraz krajów trzecich tj.: Macedonii, Bośni i Hercegowiny, Kosowa, Chorwacji, Mołdawii. Systematycznie z oferty przedsiębiorstwa korzysta około 1000 odbiorców. Firma bierze udział w licznych konsumenckich konkursach jakości wyrobów wędliniarskich, zdobywa wiele nagród, medali, dyplomów i wyróżnień.
Zakład uboju zwierząt rzeźnych: trzody chlewnej i bydła, oprócz pokrycia zapotrzebowania na mięso dla przetwórni, zaopatruje w półtusze wieprzowe innych kontrahentów. Ponadto poszerzono działalność o usługowy ubój, głównie bydła rzeźnego. Moc przerobowa zakładu to: 350 sztuk trzody i 230 sztuk bydła na dobę.
Zakład mięsny oferuje w swym asortymencie ok. 200 produktów: mięsnych i wędliniarskich, ciągle poszerzając swoja ofertę o asortyment produkowany wg tradycyjnych receptur polskich – „wyroby królewskie” . Firma oferując tak szeroką gamę asortymentową pragnie trafić do jak największego grona klientów, a zarazem sprostać wymaganiom konsumenta, zyskać jego zadowolenie i być docenionym w tak trudnej gałęzi przemysłu spożywczego.
Nieustanną troską jest dbanie o jakość produkcji - bezpieczeństwo produktów. Jednym z instrumentów jest udoskonalanie wdrożonego już systemu HACCP. Bowiem dobra jakościowo produkcja wyrobów mięsnych oparta jest na wykwalifikowanym i zdyscyplinowanym personelu, właściwych i sprawdzonych technologiach wykorzystujących niezawodne maszyny i urządzenia przy przetwórstwie dobrego surowca.
* Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń oraz zawartych w nich grafiki i zdjęcia.